Expert bodies
The BAV Institute is a member of the following organisations, associations and confederations:
- BLL: Bund für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde (German Federation for Food Law and Food Science)
- DGE: Deutsche Gesellschaft für Ernährung (German Nutrition Society)
- DGHM - Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie (Society for Hygiene and Microbiology)
- DGK: Deutsche Gesellschaft für Wissenschaftliche und Angewandte Kosmetik (German Society for Scientific and Applied Cosmetics)
- DGKH: Deutsche Gesellschaft für Krankenhaushygiene (German Society for Hospital Hygiene)
- GDCh - Gesellschaft Deutscher Chemiker (German Chemical Society)
- VAAM: Vereinigung für Allgemeine und Angewandte Mikrobiologie (Association for General and Applied Microbiology)
- VUP: Verband unabhängiger Prüflaboratorien (Association of Independent Testing Laboratories)
Paul Andrei is a member of the working group on recommended microbiological levels and microbiological red flags, which is part of the DGHM expert group on food microbiology and hygiene ( „Mikrobiologische Richt- und Warnwerte der Fachgruppe Lebensmittelmikrobiologie und –hygiene der DGHM“) and takes part in its preparation of recommended microbiological levels and microbiological red flags for foodstuffs.
Joelle Nussbaum is a member of the expert group on microbiology and industrial hygiene (Fachgruppe „Mikrobiologie und Betriebshygiene“) of the Deutsche Gesellschaft für Wissenschaftliche und Angewandte Kosmetik e.V.
She is also a member of the working group on the preservation of cosmetics (Arbeitskreis Konservierung kosmetischer Mittel) of the Gesellschaft Österreichischer Chemiker (Austrian Chemical Society).
Dr. Bernhard Fellenberg is a member of the working group “Cosmetic Products” of the Food Chemical Society, a division of the German Chemical Society (GDCh).
Joachim Eitel is deputy head of the specialist group „Kosmetische Mittel“ of the German Society for Scientific and Applied Cosmetics e.V.